Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Kevser Pamuk, Gün FM’in Sağlık Olsun programında Yeşilay Haftası dolayısıyla bağımlılık konusunu ele aldı ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Bağımlılığı “kişinin kullandığı bir madde, alkol,..
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Kevser Pamuk, Gün FM’in Sağlık Olsun programında Yeşilay Haftası dolayısıyla bağımlılık konusunu ele aldı ve tedavi yöntemlerini açıkladı.
Bağımlılığı “kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesi” olarak tanımlayan Pamuk, kontrolden çıkan herhangi bir kullanım veya davranışın bağımlılık riski taşıdığını vurguladı.
Bağımlılık durumunda, kullanımın azaltılması veya kesilmesiyle huzursuzluk, uykusuzluk ve öfke gibi yoksunluk belirtilerinin görüldüğünü belirtti.
Pamuk, bağımlılığın genellikle isteyerek başladığını ancak tekrarlayan kullanımın kişinin kontrolünü kaybetmesine neden olduğunu ifade etti.
Bağımlılık gelişiminde beyinde yapı ve işlevlerinde değişiklikler olduğunu belirten Pamuk, bu değişikliklerin duygu durumu, düşünce ve davranışlarda bozulmalara yol açtığını söyledi.
Bağımlılığın sadece madde kullanımıyla sınırlı olmadığını, teknoloji, kumar, alışveriş ve yeme gibi davranışsal bağımlılıkların da ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Pamuk, bağımlılık tedavisinde 115 YEDAM, sigara bıraktırma poliklinikleri ve AMATEM gibi kuruluşların vatandaşlara destek olduğunu belirtti.
Tedavi sürecinde hastanın bağımlılık kriterine göre psikolojik müdahalelerin yapıldığını ve kişinin sürecine uygun terapi yöntemlerinin uygulandığını aktaran Pamuk, bağımlılıkla mücadelede ailenin de önemli bir rol oynadığını vurguladı.
#Bağımlılık #Tedavi #YeşilayHaftası #SağlıkBilimleriÜniversitesi #Afyonkarahisar #GünFM #SağlıkOlsun #PsikolojikMüdahale #AMATEM
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)