Her ay NVIDIA RTX ve NVIDIA Studio platformu tarafından desteklenen yeni yaratıcı uygulama güncellemeleri ve optimizasyonları sayesinde, yapay zeka ile yaratıcı süreçlerinizi güçlendirebilirsiniz.
Bu ay RTX destekli video düzenleme uygulaması CyberLink PowerDirector yüksek verimli video kodlama (HEVC) özelliği ekleyen bir ayara kavuştu. 3D sanatçıları Adobe Substance 3D Modeler ve SideFX: Houdini’deki yeni özelliklere ve daha hızlı iş akışlarına erişebilecek. Topaz Video AI Pro kullanan içerik oluşturucular ise artık NVIDIA TensorRT hızlandırma ile fotoğraf ve video rötuşlarını daha hızlı ölçeklendirebilecek.
GeForce RTX bilgisayarları en yeni NVIDIA sürücüleri ve teknolojisiyle güncel tutmak için, içerik oluşturucuların ve oyuncuların vazgeçilmez arkadaşı olan NVIDIA app beta aracılığıyla Ağustos Studio sürücüsü yüklenmeye hazır.
Bu haftanın öne çıkan NVIDIA Studio sanatçısı Stavros Liaskos, Evrensel Sahne Tanımı (OpenUSD) uygulamaları oluşturmak ve birbirine bağlamak için NVIDIA Omniverse platformunu kullanarak Yunan Ortodoks kiliselerinin, kutsal tapınakların, manastırların ve diğer binaların fiziksel olarak aslına uygun 3D dijital kopyalarını oluşturuyor.
NVIDIA’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang’ın WIRED Kıdemli Editörü Lauren Goode ve Meta Kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg ile SIGGRAPH’te yaptığı sohbetlerin tekrarını izleyerek grafik ve üretken yapay zeka alanındaki en son gelişmeleri keşfedin.
Her İşin Bir Yaratıcı Uygulaması Var
NVIDIA NVENC video kodlayıcı, tüm RTX grafik kartlarında yerleşik olarak bulunuyor ve yoğun işlem gerektiren video kodlama görevini CPU’dan GPU’nun özel bir bölümüne aktarıyor.
Kısa süre önce RTX Video HDR desteği ekleyen popüler video düzenleme programı CyberLink PowerDirector, artık NVIDIA NVENC HEVC Ultra Yüksek Kalite moduyla HEVC’yi yükseltebilen bir ayara sahip.
Yeni işlevsellik bit hızlarını düşürüyor ve kodlama verimliliğini %10 artırarak video kalitesini önemli ölçüde yükseltiyor. Böylece içerik üreticileri, özel ayarı kullanarak izleyicilere üstün görüntüleme deneyimleri sunabiliyor.
Alfa dışa aktarma, kullanıcıların HEVC videoyu bir alfa kanalıyla dışa aktararak videolara kaplama efektleri eklemesine olanak tanıyor. Bu teknik şeffaf arka planlar oluşturmak ve animasyonlu kaplamaları hızla işlemek için kullanılabiliyor. Bu da onu sosyal medya içeriği oluşturmak için ideal hale getiriyor.
Kullanıcılar, alfa kanalıyla HEVC videolarını diğer işlemciler tarafından desteklenen çalışma uzunluğu kodlamasına kıyasla 8 kata kadar daha hızlı ve dosya boyutunda 100 kata kadar azalma eşliğinde dışa aktarabiliyor.
Sanatçılar, sanal efekt uzmanları ve tasarımcılar için çok yüzeyli bir 3D şekillendirme aracı olan Adobe Substance 3D Modeler, karmaşık şekillerin prototipini hızlandırmak için yapay zeka destekli, geometri tabanlı bir özellik olan Block to Stock’u piyasaya sürdü.
Bu özellik kaba 3D tasarımların daha fazla ayrıntıya sahip önceden var olan, benzer şekilli 3D modellerle hızlı bir şekilde değiştirilmesine olanak tanıyor. Sonuçta kısa sürede hazırlanmış, son derece ayrıntılı bir biçime ulaşılıyor.
Kısa süre önce yayınlanan, modelleme, animasyon ve aydınlatma odaklı 3D prosedürel bir yazılım olan SideFX: Houdini, NVIDIA OptiX 8 ve NVIDIA Shader Execution Reordering özelliğini yalnızca NVIDIA RTX GPU’lara özel Karma XPU Renderer için de tanımladı.
Bu eklentilerle, hesaplama yoğun hesaplama içeren görevler artık RTX GPU’larda dört kata kadar daha hızlı yürütülebiliyor.
Gürültü azaltma, keskinleştirme ve iyileştirme için bir fotoğraf ve video geliştirme yazılımı olan Topaz Video AI Pro, çoklu GPU yapılandırmaları için TensorRT hızlandırma özelliği ekleyerek, çoklu GPU’lar arasında paralel işleme olanak tanıyarak süper güçlendirilmiş işlem hızlarına imza atıyor. Bu tek GPU sistemlere göre iki GPU’lu sistemlerde iki kata kadar daha hızlanma, ek GPU’ya sahip sistemlerde daha da fazla hızlanma anlamına geliyor.
Yunanistan’ın Sanal Kültürel Mekanlarına Adım Atın
Görsel iletişim şirketi Reyelise’in genel müdürü Stavros Liaskos’un sürükleyici çalışması sayesinde artık herkes 30’dan fazla Yunan kültürel alanını sanal gerçeklikle keşfedebilecek.
Liaskos, “Pek çok tarihi ve dini mekan çevresel koşullar, ihmal ve sosyopolitik sorunlar nedeniyle risk altında” dedi. “Detaylı 3D replikalar yaratarak, mimari ihtişamlarının gelecek nesiller için dijital olarak korunmasını sağlamaya yardımcı oluyoruz.”
Projeyi geçen yıl vefat eden babasına ithaf eden Liaskos, “Bana sabrın değerini öğretti ve hiçbir şeyin ulaşılamaz olmadığı inancını aşıladı. Onun bilgeliği ve rehberliği bana her gün ilham vermeye devam ediyor” dedi.
Kiliseler mimari açıdan karmaşık yapılar olarak biliniyor. Liaskos bunların fiziksel açıdan doğru 3D modellerini oluşturmak için Omniverse’in bir dizi içerik oluşturma uygulamasıyla bağlantılı gelişmiş gerçek zamanlı render yeteneklerini kullandı.
OpenUSD çerçevesi, Liaskos’un kullandığı çeşitli uygulamalar arasında sorunsuz bir iş akışı sağladı. Örneğin Liaskos, yapıların yüksek doğrulukta 3D taraması için Trimble X7’yi kullandıktan sonra modelleme ve animasyon için kolayca Autodesk 3ds Max ve Blender’a geçiş yaptı.
Liaskos ardından ZBrush ile modeller üzerindeki karmaşık mimari detayları şekillendirdi ve Adobe Photoshop ve Substance 3D ile dokuları rafine etti. Tüm bunlar gerçek zamanlı aydınlatma ve render için Omniverse’de bir araya getirildi.
Liaskos, görsel efektler eklemek ve işlenmiş sahneleri derlemek gibi post prodüksiyon çalışmaları için OpenUSD’yi kullanarak projelerini Adobe After Effects’e aktardı ve video çıktısını burada son haline getirdi. Yaratıcı iş akışının neredeyse her unsuru NVIDIA RTX A4500 GPU ile hızlandırıldı.
Liaskos ayrıca kullanıcıların 3D projelerinde sanal gerçeklikte (VR) gerçek zamanlı olarak gezinmesine olanak tanıyan genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamalarını da göz ardı etmedi.
İlk olarak, kiliselerin ayrıntılı geometrilerini ve dokularını yakalamak için lazer tarama ve fotogrametri kullandı.
Ardından, retopoloji için Autodesk 3ds Max ve Maxon ZBrush’tan yararlanarak modellerin ayrıntılardan ödün vermeden gerçek zamanlı işleme için optimize edilmesini sağladı.
Projeyi OpenUSD ile NVIDIA Omniverse’e aktardıktan sonra Liaskos, XR sahnelerini paketleyerek NVIDIA Omniverse Create XR uzamsal bilgi işlem uygulamasını veya Unity Engine’i kullanarak VR başlıklarına aktarılmasını, böylece sürükleyici izleme deneyimleri elde edilmesini sağladı.
Liaskos, “Bu yaklaşım, bu alanların mimari güzelliğini ve kültürel önemini daha da çarpıcı bir şekilde sergileyecek” dedi. “Simülasyon, derin bir ruhani mekanı ziyaret etmenin getirdiği etkileyici sükunet ve güvenlik hissini yeniden yaratmak için mümkün olduğunca iyi olmalı.”
NVIDIA Studio’yu Instagram, X ve Facebook’ta takip edin. Studio YouTube kanalındaki eğitimlere erişin ve Studio haber bültenine abone olarak güncellemeleri doğrudan gelen kutunuza alın.
NVIDIA Omniverse’i Instagram, Medium ve X’te takip edin Daha fazlası için Omniverse topluluğuna katılın ve Omniverse forumlarına, Discord sunucusuna, Twitch ve YouTube kanallarına göz atın.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)