Güncel

BPA Free Nedir ve Neden Önemlidir?

BPA, 1950’lerden bu yana belirli plastik ürünlerin yapımında kullanılan endüstriyel bir kimyasal olan bisfenol A’nın kısaltmasıdır.  BPA polikarbonat plastiklerde ve epoksi reçinelerde bulunur. Polikarbonat plastikler genellikle su şişeleri gibi yiyecek..

BPA Free Nedir ve Neden Önemlidir?

BPA, 1950’lerden bu yana belirli plastik ürünlerin yapımında kullanılan endüstriyel bir kimyasal olan bisfenol A’nın kısaltmasıdır. 

BPA polikarbonat plastiklerde ve epoksi reçinelerde bulunur. Polikarbonat plastikler genellikle su şişeleri gibi yiyecek ve içeceklerin saklandığı kaplarda kullanılır.

BPA Free Ne Demek?

BPA kavramı, son birkaç yılda oldukça fazla ilgi gördü ancak ne olduğundan veya neden önemli olduğundan tam olarak emin olamayabilirsiniz. 

Özellikle son zamanlarda kullanılan plastik mutfak ürünlerinde BPA olup olmadığı konusunun bir tartışma haline geldiğini muhtemelen fark etmişsinizdir. 

Peki BPA içermez ne anlama geliyor, BPA free ne demek? BPA’nın tam olarak ne olduğunu, sizi ve ailenizi nasıl etkileyebileceğini ve BPA içermeyen plastikler kullanmanın neden bu kadar önemli olduğunu bu yazımızda ele alacağız.

 

BPA Ne Demek?

BPA, 1950’lerden bu yana belirli plastik ürünlerin yapımında kullanılan endüstriyel bir kimyasal olan bisfenol A’nın kısaltmasıdır. 

BPA polikarbonat plastiklerde ve epoksi reçinelerde bulunur. Polikarbonat plastikler genellikle su şişeleri gibi yiyecek ve içeceklerin saklandığı kaplarda kullanılır. 

Ayrıca diğer tüketim ürünlerinde de kullanılabilirler. Epoksi reçineler, yiyecek kutuları, şişe kapakları ve su tedarik hatları gibi metal ürünlerin iç kısımlarını kaplamak için kullanılabilir. 

Bazı diş dolguları ve kompozitler de BPA içerebilir.

 

BPA Free Nedir?

BPA free ürünler hiçbir miktarda Bisfenol-A içermez. BPA’nın güvenliği ve yiyecek ve içeceklere sızma kabiliyetine ilişkin endişeler arttıkça, birçok üretici BPA içeren ürünler yerine BPA free plastik ürünler üretmeye karar verdi. 

Ancak BPA içermeyen tüm ürünlerin gıda açısından güvenli olduğunu söylemek hala mümkün değil. 

Bu tanımlama yalnızca bir öğenin söz konusu kimyasalı içermediğini gösterir. Düşük kaliteli plastik kaplar, BPA’ya benzeyen ve aynı potansiyel risklerin çoğunu taşıyan Bisfenol-S (BPS) veya Bisfenol-F (PSF) içerebilir. 

Bu nedenle öncelikle çelik ve borosilikat camdan üretilen, BPA içermeyen yalıtımlı su şişeleri ve yiyecek saklama kaplarını tercih etmeniz şiddetle tavsiye edilir.

 

BPA Free Ürün Kullanmak Neden Önemli?

Söz konusu gıda tüketimi ve muhafazası olduğunda güvenlik elbette en büyük endişelerden biridir, çünkü çoğu insanın BPA’ya maruz kalması yedikleriyle gerçekleşir. 

Yapılan araştırmalar, BPA’nın ısıyla yiyecek veya içeceklerinize aktarılabildiğini göstermiştir. 

Daha spesifik olmak gerekirse sofra takımları, yeniden kullanılabilir plastik gıda saklama kapları ve su şişeleri gibi tüketici ürünlerinin koruyucu iç epoksi reçine kaplamaları, yeniden ısıtıldıklarında üzerine aktarılabilir. 

Uygulanan ısı esas olarak plastiği zamanla parçalayarak BPA’nın yiyecek ve içeceklere nüfuz etmesine neden olur. BPA’ya maruz kalmanın bazı semptomları ve sağlık üzerindeki etkileri aşağıdakiler gibidir:

  • Hormon düzeyleri: BPA, fetüslerde, bebeklerde ve çocuklarda vücudun hormon düzeylerini bozma potansiyeline sahiptir.
  • Beyin gelişimi: Uluslararası çapta araştırmalar göstermiştir ki bebeklerin ve çocukların beyni ve davranışları üzerinde BPA’nın olası negatif etkileri söz konusudur.
  • Kanser: Yapılan bazı çalışma ve araştırmalar, BPA’ya maruz kalmanın kanser riskinde artışa neden olabileceğini de göstermektedir.
  • Kalp rahatsızlıkları: Daha yüksek BPA düzeylerinin koroner kalp hastalığıyla ilişkili olduğunu gösteren araştırmalar vardır.

 

BPA’dan Nasıl Uzak Durabilirim?

BPA’ya maruz kalma konusunda endişeleriniz varsa maruziyeti azaltmak için aşağıdaki adımları atabilirsiniz:

 

  • BPA içermeyen ürünler kullanın: Üreticiler giderek daha fazla BPA içermeyen ürünler üretiyor. BPA içermez olarak etiketlenen ürünleri alın.
  • Isıdan kaçının: Plastik kapları mikrodalgaya veya bulaşık makinesine koymayın çünkü ısı zamanla kapları parçalayabilir ve BPA’nın gıdalara sızmasına neden olabilir.
  • Taze, çiğ ve bütün gıdalara odaklanın: Mümkün olduğunca taze ve bütün meyve ve sebzeleri seçin, onları olabildiğince çiğ tüketmeye çalışın.
  • Alternatifler kullanın: Sıcak yiyecekleri ve içecekleri muhafaza etmek için plastik kaplar yerine cam, porselen veya paslanmaz çelik kaplar kullanın.

 

Özetlemek gerekirse BPA’nın son 100 yılı kapsayan köklü bir geçmişi vardır. Zamanla BPA’nın çeşitli nedenlerden dolayı insanlara zararlı olabileceği ortaya çıkmıştır. 

Ayrıca, hangi plastiklerin güvenli olduğundan emin olabilmeniz için ürününüzün veya kabınızın BPA içerip içermediğini kontrol etmenin de önemi bir hayli büyük. 

BPA içermez nedir kavramını oturttuktan sonra BPA içermeyen saklama kaplarına ve mutfak ürünlerine yönelmeniz daha kolay olacaktır. 

İyi haber şu ki, BPA neredeyse tüm plastik üretiminden aşamalı olarak kaldırılmıştır ve bugün saklama kaplarında ve içecek şişelerinde BPA’ya rastlamak artık çok daha zordur.

source

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL