Gazeteci Yazar ve Ekonomi Muhabiri Murat AKARÇAY, Afyonkarahisar açısından önem arz edecek Resmi Ulusal bir araştırma içerisinde Afyonkarahisar ile ilgili çok önemli ve çarpıcı konu başlıklarını araştırarak gündeme getirdi. Afyonkarahisar,..
Gazeteci Yazar ve Ekonomi Muhabiri Murat AKARÇAY, Afyonkarahisar açısından önem arz edecek Resmi Ulusal bir araştırma içerisinde Afyonkarahisar ile ilgili çok önemli ve çarpıcı konu başlıklarını araştırarak gündeme getirdi.
Afyonkarahisar, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişmişlik envanteri olan SEGE Raporu’nda dikkat çekici sonuçlarla karşımıza çıkıyor.
Gazeteci ve ekonomi muhabiri Murat Akarçay’ın araştırmasıyla ortaya çıkan verilere göre, Afyonkarahisar’ın SEGE sıralaması ve ilçelerin konumu merak konusu oldu.
AFYONKARAHİSAR MERKEZİ TÜRKİYE’NİN KAÇINCI GELİŞMİŞ İLÇESİ?
Afyonkarahisar İl Merkezi, Türkiye genelinde 973 ilçe arasında 104. sırada yer alıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın SEGE envanterine göre, Afyonkarahisar’ın ulusal gelişmişlik skoru 1,178 olarak belirlenmiş durumda.
İl merkezi, 2. sınıf ilçeler kategorisinde yer alıyor ve 2017’den bu yana 6 seviye yükselmiş durumda.
AFYONKARAHİSAR İLÇELERİNDE GELİŞMİŞLİK SIRALAMASI NEDİR?
Afyonkarahisar ilçeleri de SEGE sıralamasında dikkat çekiyor.
İl genelinde 17 ilçeden oluşan Afyonkarahisar’da, 6. sınıf kademede bir ilçe bulunmuyor.
İl merkezinin yanı sıra Sandıklı, Bolvadin, Dazkırı ve Dinar ilçeleri 3. kademe ilçeler arasında yer alırken, diğer ilçeler farklı kademelerde konumlanmış durumda.
KOMŞU İLLERİMİZİN GELİŞMİŞLİK SIRALAMASI NEDİR?
Komşu illerin SEGE sıralamalarına bakıldığında ise Afyonkarahisar’ın konumu dikkat çekiyor.
Afyonkarahisar Merkez 104. sırada, Isparta Merkez 73. sırada, Kütahya Merkez 97. sırada ve Uşak Merkez 101. sırada yer alıyor.
Afyonkarahisar aralarında Sivas, Nevşehir ve Adıyaman gibi şehir merkezlerinden oldukça üst seviyede yer alıyor.
Bu kapsamda Türkiye’nin 1. Sıradaki en gelişmiş ve büyük İlçesi İstanbul Şişli, 973. En son sırada Siirt’in Pervari İlçesi bulunuyor.
Özellikle Isparta’nın, İlimize göre daha üst seviyede olması araştırmada dikkat çekici bir diğer noktayı oluşturuyor.
SEGE ÇALIŞMASI NASIL YAPILIYOR?
SEGE 56 değişik ana veri ölçeğinin altında yüzlerce alt verilerin bilimsel olarak bir araya getirilmesinden oluşuyor.
Çok basit bir örnek verecek olursak; o ilçede genel eğitim seviye düzeyi, ekonomik gelir dağılımları, konut yaşları, sanayi gelişimi, istihdam ölçekleri, finansal veriler, evlenme yaş hızı, tiyatro, sinema etkinlik sayıları, kadın ehliyet sahibi sayısı, kadın istihdamı, gibi sayfalar dolusu daha birçok yüzlerce verinin bilimsel olarak sınıflandırılarak bir ölçekte değerlendirmesiyle oluşturuluyor.
Adı üstünde sonuç olarak hem sosyal hem ekonomik gelişmişlik düzeyi eş zamanlı elde ediliyor ve SEGE envanteri hazırlanıyor.
#Afyonkarahisar #SEGE #SosyalEkonomikGelişmişlik #SEGERaporu #Gelişim #Ekonomi #GazeteciMuratAkarçay
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)