2019-2023 yılları arasında ABD’nin toplam gıda ithalatı yüzde 35’lik bir artışla 156 milyar dolardan 211 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatı yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 708 milyon dolardan 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi.
Türk gıda ihracatçıları, bu başarıyı daha da ileri taşıyarak ABD’ye 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu.
Bu büyük hedefe ulaşmak için Türk gıda sektörü, 23-25 Haziran 2024 tarihlerinde New York’ta düzenlenen Summer Fancy Food Fuarı’nda 37 firmayla yer aldı. Summer Fancy Food Fuarı’nın Türkiye Milli Katılımını 25 yıldır başarıyla gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri, 2024 yılında da fuarın milli katılım organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdi.
Türk Lezzetleri Summer Fancy Fuarında Büyük İlgi Gördü
Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “2019-2023 yılları arasında ABD’nin toplam gıda ithalatı yüzde 35’lik bir artışla 156 milyar dolardan 211 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatı yüzde yüzün üzerinde artış göstererek 708 milyon dolardan 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi. Türk gıda ihracatçıları olarak başarımızı daha da ileri taşıyarak ABD’ye 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk. Summer Fancy Food Fuarı’nda Türk pavilyonunda kurulan trend alanında, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ticaret Bakanlığı destekli Turquality projesi kapsamında işbirliği yapılan ünlü şefler Tom Macrina, Reimund Pitz ve Greg Matchett, Türk lezzetlerini ziyaretçilerin beğenisine sundu.” diye konuştu.
Başkan Işık, “Üç gün boyunca farklı seanslarda hazırlanan menülerde, kuru yemiş, kuru meyveler, deniz ürünleri, bakliyatlar, zeytin, zeytinyağı, kuru domates ve baharatlar gibi ihracatı hedeflenen gıda ürünlerimizi tanıttık. Ayrıca, Türk şarapları, Türk zeytinyağı, Türk bitki çayları ve Türk kahvesi seminer ve tadımları gerçekleştirdik. Bu etkinlikler, ABD’li ünlü gıda influencerları tarafından sosyal medya platformlarında #TurkishTastes etiketiyle paylaşılarak büyük ilgi gördü. 2019 yılında ABD’de güçlü ve köklü kuruluşlar ve ticari bağlantılar kurmak için katalizör rolü oynayacak üst düzey profesyonellerden oluşan Turkish Tastes topluluğunu inşa etmek üzere başlatılan Turquality tanıtım projesi, Summer Fancy Food Show fuarı ile birleştirilerek ticarileşme yolunda büyük adımlar atıldı. Proje, tanıtım projelerinin ticarileştirilmesi adına örnek bir model olarak hayata geçirildi.” dedi.
New York’ta Turkish Tastes Resepsiyonu
Fuar ile eş zamanlı olarak, Turquality projesi kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Türk Evi’nde gerçekleştirilen resepsiyona Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ev sahipliği yaptı. Proje kapsamında oluşturulan Turkish Tastes topluluğunun en büyük partnerlerinden olan ve ülke genelinde üst düzey 20 bin şefin üyesi olduğu Amerika Aşçılar Federasyonu (ACF) Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile diğer Corporate şefler, Us Foods, P&G Seafood, Driscoll Foods ve Hilton Hotels gibi önemli kuruluşların satın alma yetkilileri, distribütörler, broker partner kurum temsilcileri, basın temsilcileri ve yabancı diplomatların davet edildiği resepsiyonda, Türk gıda sektörünün seçkin ürünleri hem Türk mutfağına ait menülerde hem de diğer dünya mutfaklarından seçilen menülerde kullanılarak davetlilere ikram edildi.
Summer Fancy Food Fuarı’na Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk’ün aralarında bulunduğu bir heyet, Ege İhracatçı Birlikleri’ni temsilen katıldı. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve New York Ticaret Ataşeleri Filiz Köseyener, Bilgehan Ramazan Caner ve Osman Nuri Gökbulut fuar süresince Türkiye standını ziyaret ederek Türk firmalarına ABD ile ilgili deneyimlerini aktardılar.
Türk gıda sektörü, ABD pazarındaki yerini sağlamlaştırmak ve ihracatını artırmak adına büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor. Bu hedef doğrultusunda atılan adımlar, Türk gıda ürünlerinin dünya pazarında daha fazla tanınmasını ve tercih edilmesini sağlayacaktır.
KATILIMCI FİRMALAR:
1 ALTUNKAYA İNŞ. NAK. GIDA TİC. A.Ş.
2 ARMADA GIDA TİC. SAN. A.Ş.
3 AVOD KURUTULMUS GIDA VE TARIM URUNLERI SAN. TIC. AS.
4 BETA GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
5 DAMLAYAĞ GIDA TARIM KİMYEVİ MADDELER ALIM SATIM İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.
6 DİVAN TURİZM İŞLETMELERİ A.Ş
7 ELİF ÇİKOLATA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
8 EVLİYA ŞEKERLEME SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
9 FRİGO-PAK GIDA MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
10 GÜVEN ASA GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
11 HELVACIZADE GIDA İLAÇ KİMYA SAN. VE TİC. A.Ş.
12 HEMSİ TARIM ÜRÜNLERİ TİC. VE SAN. A.Ş.
13 JAIN FARM FRESH GIDA SAN VE TIC A.Ş.
14 K.F.C. GIDA TEKSTIL SANAYI ITHALAT IHRACAT YATIRIM A.S.
15 KALAYCIOGLU GIDA PAZARLAMA SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI
16 KIRICI DIŞ TİCARET A.Ş.
17 KORHAN SERA PAZARLAMA VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
18 MARBİL YAĞ SAN.VE TİC.A.Ş.
19 MEHMET TÜRKEL GIDA SANAYİ VE TİCARET LİMİRTED ŞİRKETİ
20 MEVSIM GIDA SANAYI VE SOGUK DEPO TICARET A.S.
21 MURKA GIDA TAR.UR.SAN. VE TIC.LTD.
22 MUTLU MAKARNACILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş
23 NOVA VERA GIDA VE TARIM SAN.TİC.A.Ş.
24 SANTE GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
25 SASU SU VE TARIM ÜRÜNLERİ TEKSTİL SANAYİ TİC. A.Ş.
26 SEYİDOĞLU GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
27 SİBAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
28 SUER GIDA SANAYI VE DIŞ TİCARET
29 TAR-TAŞ GIDA TARIM VE HAYVANSAL ÜRÜNLER SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
30 TASCO GIDA VE DANIŞMANLIK SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ.
31 TAT MAKARNACILIK SANAYI. VE TIC A.S.
32 TUKAŞ DIŞ TİCARET A.Ş.
33 UMAY ZEYTİNYAĞI DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.
34 UYGUN RAFİNE YAĞ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
35 VERDE YAG BESİN MAD. SAN. VE TİC.A.S.
36 EGE HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ
37 EGE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)